Йоана Василева е на 44 г. и от една година живее в

...
Йоана Василева е на 44 г. и от една година живее в
Коментари Харесай

Йоана от Брюксел: Хората на България вече са будни!

Йоана Василева е на 44 година и от една година живее в Брюксел. Белгийската компания, за която работи, я кани да се причисли към екипа ѝ в столицата на Европа. През годините е имала и други благоприятни условия да замине за чужбина, само че постоянно изборът ѝ е бил България. Казва, че този път не се е поколебала по няколко аргументи. Виждала как страната ни е обладана от некомпетентни, арогантни и подвластни хора, по какъв начин капацитетът на младите, образованите и можещите не се употребява. Как решения на високо равнище се взимат за облаги на избрани хора, само че не и за това страната ни да се развива. Как корупцията е толкоз публикувана на всички равнища и във всички браншове, че сякаш към този момент я одобряваме за нещо обикновено. И по какъв начин сме привикнали да живеем с нея.

Защо заминахте, Йоана? 

Йоана Василева:  Тъжно ми беше по какъв начин ние от ден на ден се примирявахме с този метод на живот, в който некомпетентността и корупцията са на всички места. Сякаш напълно се предадохме. А това е, което кара ръководещите все по-комфортно да живеят в тази среда. Аз не можех повече да понасям това. Исках да пребивавам в естествена страна като естествен човек. За жал, единствената такава опция ми предоставяше напускането на страната.

Животът, надалеч от фамилията и приятелите, не е елементарен. Благодарение на връзките поддържаме непрекъсната връзка. Щастлива съм, че тук срещнах нови прелестни хора от разнообразни националности, в това число и доста българи. Обичам да пътувам, да откривам нови забавни места, а Белгия дава доста благоприятни условия за това.  

Вие ли сте уредник на митингите в Брюксел? И представлявате ли някаква организация? 

Йоана Василева:  Аз съм един от интензивно протестиращите в Брюксел. Не членувам в партия или организация. Упражнявам гражданските си права по свое лично предпочитание и мой дълг е в този миг да поддържа сънародниците си, които стачкуват в България. Смятам, че поддръжката на всеки български жител, без значение къде живее, дава изключителна сила на хората в моята татковина, които са по площадите към този момент съвсем месец. 

Вярвам, че този път всички дружно ще успеем, тъй като връщане обратно няма и това ясно би трябвало да се разбере от ръководещите.



Как се роди концепцията за митинг в столицата на Европейския съюз? 

Йоана Василева:  С протестните си дейности българите в чужбина показахме, че ние няма да стоим безучастно и да гледаме в профил. Или още по-лошо – да затворим очите си за протичащото се в България. Според мен това накара толкоз доста хора да излязат в разнообразни градове, по другите континенти. И всеки от нас има своята причина за това – там са нашите родители, там е домът, в който желаеме да се завърнем, това е мястото, с което желаеме да се гордеем.

Протестите в Брюксел на българите в Белгия имат един основен колорит. Ние сме в сърцето на Европейския съюз и желаеме нашите послания ясно и отчетливо да се чуят точно тук. Един от водещите правила на Съюза е върховенството на закона. И този принцип е за всяка страна членка, без изключение. С митингите си желаеме способените институции да потърсят отговорност от ръководещите в България, желаеме евролидерите да насочат вниманието си към проблемите в страната ни, желаеме информацията за ширещата се корупция в България да стигне до европейските данъкоплатци. Защото ръководещите ни, настанили се комфортно в нереформирана правосъдна система и които преднамерено стопират развиването на страната, харчат по извънредно непрогледен метод техните пари.

Тук ние имаме прелестната опция да предадем посланията и настояванията си „ под прозорците “ на европейската общественост.

Колко митинга организирахте и какви хора ви поддържаха?

Йоана Василева:  В Брюксел бяха проведени няколко митинга. Паралелно инициирахме и акции, които да подсилят нашите дейности. Така да вземем за пример в първия ден от изключителното съвещание на Съвета на Европейски Съюз ние се събрахме непринудено, с цел да „ посрещнем “ алегорично премиера Бойко Борисов, в идващите дни имаше и митинг на метри от постройката на Съвета. Там бяха и всички евролидери. Поискахме да се потърси отговорност за безотговорното ръководство в най-корумпираната страна членка. 

С митингите си тук ние желаеме да напомним на премиера, че се срамим от него и властта в България и че е време да напусне ръководството. 

Инициирахме също и писмо до способените европейски институции, което беше подписано също от наши сънародници освен от Белгия, само че и от Англия, Франция, Испания, Германия, Малта, Люксембург, Норвегия, Канада, Австралия, Ямайка и Никарагуа.

Това, което ми прави усещане, е, че митингите и самодейностите се поддържат от хора с най-различни специалности и от най-различни възрасти. Което ясно показва, че всички нас ни сплотяват общите претенции.  Това, което мога да прибавя, е, че ние продължаваме с интензивността си тук.

А какви са настояванията ви?

Йоана Василева:  Изразяваме на първо място съпричастността си с нашите сънародници в България, защото всички ние споделяме една последна цел – България още веднъж да бъде правова страна, с която да се гордеем. Предстои един дълъг път, който няма да завърши с оставките на кабинета " Борисов 3 " и на основния прокурор Иван Гешев. Това са първите претенции, които имаме. Но това ще сложи единствено началото на едно надълбоко възобновяване на страната. Тези хора би трябвало да бъдат отстранени вечно, като израстък, след чието унищожаване един организъм може да заживее нов живот. Само по този начин ще бъде допустима промяна в правосъдната система, която да бъде самостоятелна и която да сътвори условия за използване на закона и за спазването му от всички.



Предсрочни избори са друго искане, само че те би трябвало да бъдат почтени. За задачата не би трябвало да бъдат проведени от хората, които ги провеждаха в последните години. Иначе ще станем очевидци още веднъж на платен, а не транспарантен и либерален избор. Електронното гласоподаване е един от инструментите това да бъде реалност. Именно от него се опасяват актуалните ръководещи, тъй като знаят, че то ще ги заведе на опашката на изборните резултати. Това обаче ще бъде гласът на народа, а не на рейсовете, чувалите, операциите и фалшификациите.

Разбира се, наложително е и от всеки, облагодетелствал се от властването си, да бъде потърсена отговорност за осъществените закононарушения. Смятам, че е належащо българите в чужбина, като най-големият вложител в България, да имаме представителност в ръководството. В момента това, което получават в подмяна доста наши сънародници, живеещи по света, е противоположното – липса на опция даже да гласоподават. Още доста други промени са нужни, само че дано стартираме отнякъде.

И в случай че мога да обобщя в резюме – желаеме способени и интелигентни хора да поемат ръководството, определени по транспарантен метод, които в действителност да съставляват народа, който ги назначава, и които да поведат България по пътя ѝ към правова, съвременна, европейска страна.

И още... 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР